Duschar och duschdörrar är ett viktigt inslag i ett badrum och kan ha stor inverkan på rummets utseende och funktion. Det finns flera olika typer av duschar och duschdörrar att välja mellan, beroende på dina specifika behov och smak.

En vanlig typ av dusch är en friktionsdusch, som är en dusch med en duschkabin och en duschdraperi. Dessa duschar är lätta att installera och billiga, men det kan vara svårt att hålla draperiet på plats och det kan samla mögel och bakterier om det inte torkas ordentligt efter användning.

Glasdusch

En annan typ av dusch är en glasdusch. Dessa duschar är gjorda av säkerhetsglas och kan vara inbyggda eller kompletta duschkabiner. De är mer hygieniska och lätta att rengöra än friktionsduschar, och de kan också ge badrummet ett modernare utseende. Men glasduschdörrar kan också vara dyrare och svårare att installera och ersätta om det behövs.

Skjutdörr

En annan typ av duschdörr är en skjutdörr, de är vanligtvis installerade i mindre badrum där det inte finns tillräckligt med plats för en vanlig dörr att öppnas och stängas. Men skjutdörrar kan också vara svåra att rengöra och kan få problem med rullar och guider med tiden.

Att välja rätt dusch och duschdörr beror på din budget, dina personliga preferenser och plats för badrummet. Det kan vara bra att prata med en professionell inredningsarkitekt eller badrumsrenoveringsexpert för att få råd och hjälp med att välja det som passar bäst för dig.

Modern badrum med snygg dusch

Vad ska man tänka på när man väljer duschdörrar?

Det finns ett antal saker att tänka på när man väljer duschdörrar, här är några viktiga faktorer att beakta:

 1. Stil: Duschdörrar finns i en mängd olika stilar, såsom framstående, skjutdörrar och fällbara dörrar. Tänk på hur duschdörrarna kommer att se ut i ditt badrum och vilken stil som passar dig bäst.
 2. Material: Duschdörrar görs i olika material, vanligtvis glas och krom. Vanligtvis är glasdörrar mer hygieniska och lätta att rengöra än trä eller plastdörrar.
 3. Mått: Mät duschutrymmet noggrant för att säkerställa att dörrarna kommer att passa ordentligt. Ta också hänsyn till det utrymme som behövs för att öppna och stänga dörren och om det finns tillräckligt med plats för att vända runt i duschen.
 4. Funktion: Tänk på om du vill ha en duschdörr som öppnar inåt eller utåt, om det behöver vara en enkel eller dubbel dörr, eller om du vill ha en duschdörr som går att fälla ihop.
 5. Kvalitet: Tänk på om duschdörrar är tillverkade av högkvalitativt material, vattentäta och robusta. Att köpa duschdörrar av hög kvalitet kan hjälpa till att förlänga deras livslängd och minska behovet av reparationer.
 6. Pris: Duschdörrar kan variera i pris beroende på material, stil och funktion. Jämför olika alternativ och välj det som passar din budget och dina behov bäst.

Att samråda med en professionell inredningsarkitekt eller badrumsrenoveringsexpert kan också vara till hjälp för att hitta det bästa alternativ för din specifika situation och badrum.

Hur underhåller man duschar och duschdörrar?

Det är viktigt att underhålla duschar och duschdörrar för att hålla dem i bra skick och förlänga deras livslängd. Här är några tips för att underhålla duschar och duschdörrar:

 1. Rengöring: Rengör duschen och duschdörrarna regelbundet med en mild tvål och vatten. Använd inte skurmedel eller slipmedel, eftersom de kan skada ytan. Torka av duschen och duschdörrarna efter varje användning för att förhindra att kalkavlagringar bildas.
 2. Mögel: Se till att duschen och duschdörrarna torkar ordentligt efter varje användning för att förhindra mögel- och bakteriebildning. Om det redan finns mögel i duschen, kan det rengöras med en blandning av vinäger och bakpulver eller med en speciell mögelrengöringsmedel.
 3. Rostfria detaljer: Rostfria detaljer som handtag och beslag kan rosta om de utsätts för fukt och vatten. Torka av detaljerna regelbundet och använd en speciell rostskyddsmedel om det behövs.
 4. Lösa delar: Kontrollera regelbundet att alla delar i duschen och duschdörrarna är fasta och fungerar som de ska. Lösa delar som rullar, guider eller gångjärn kan orsaka problem med dörrens funktion och kan behöva bytas ut.
 5. Laga små skador direkt: Om det uppstår några skador på duschen eller duschdörrarna, som exempelvis en spricka i glaset, reparera eller byt ut delen så fort som möjligt. Små skador kan lätt bli värre om de inte åtgärdas omedelbart.
 6. Regelbunden undersökning: Det kan vara bra att regelbundet undersöka och kontrollera att duschen och duschdörrarna är i bra skick för att undvika större problem och kostsamma reparationer.

Mer info om duschar och duschdörrar samt hur du sköter dem hittar du hos Vetro – leverantör av duschar och duschdörrar.

Share.

Leave A Reply