George R.R. Martin är mannen bakom bok-serien A song of Ice and Fire som senare blev tv-serien Game of Thrones. Med inspiration från J.R.R. Tolkien drömde Martin länge om att skriva en episk fantasyhistoria. Men hade till en början svårt att leva på sitt författarskap så han fick kombinera skrivandet med vanliga dagsjobb. Han arbetade bland annat som utbildare inom journalism och engelska på ett universitet i Iowa. Runt 1980 bestämde han sig dock för att ta vara på livet och börja arbeta med det han älskade mest, att skriva. Han skrev en rad olika noveller och historier.

Men det var inte förens på början av 90-talet som han skrev A song of Ice and Fire som blev starten på en serie med böcker som älskats av miljoner fans runtom i världen. I dagsläget har det enbart släppts fem böcker men två till är planerade.

Tv – serie hos HBO 

År 2007 köpte HBO tv-rättigheterna för Martins första bok och inkluderade honom i produktionen. Man filmade ett pilotavsnitt och visade för HBO som tog hela fyra månader på sig att ta ett beslut. Man bestämde sig till slut för att ge sitt ok till att börja filma hela serien men man krävde att pilotavsnittet filmades om. Detta påverkade manusförfattarna David Benioff och D.B Weiss hårt och båda har utryckt många år senare att detta var en av de lägsta punkterna i deras karriär. Detta avsnitt har aldrig visats någonstans trots att det kostade runt 10 milj. dollar att göra och många har varit nyfikna på att se det.

Men man filmade helt enkelt om det avsnittet men i klippningen behöll man delar av det första avsnittet och satte ihop med det nya materialet. Bland annat bytte man inspelningsplatser för vissa delar och scener. Exempelvis filmade man först Winterfell scener i Scotland men man ansåg att naturen och omgivningen inte gav rätt känsla utan de kändes för gröna med all bar mark så man bytte till norra Irland för att få till de snötäckta scenerna med en kall och mörk känsla.   

När man filmade om passade man även på att byta ut Starks sigill. Man kan se det gamla sigillet på en flagga och ser att då såg de lite annorlunda ut jämför med hur det såg ut i resten av serien. Man klippte även bort en scen där George R.R. Martin själv var med. Han spelade nämligen en liten roll som adelsman boendes i staden Pentos.   

Vad gör han idag?

I dagsläget arbetar Martin med House of the Dragons där han även är delaktig i seriens produktion. Han har även gått ut med information om att han håller på att skriva de två kommande böckerna i Ice and Fire samlingen men när de kommer ut vet man inte. Vi får helt enkelt vänta och se. Vill du få uppdateringar kan följa hans liv genom att läsa hans blogg som finns på hans hemsida. Han är även duktig på att träffa sina fans genom att han går på fantasy- och seriemässor.

Share.

Leave A Reply