Spotify är världens största musiktjänst med cirka 345 miljoner användare och grundades av tech-entreprenörerna Daniel Ek och Martin Lorentzon.

Daniel hade under en tid sett hur negativ den ekonomiska utvecklingen såg ut i musikbranschen och Martin hade gjort bra affärer genom online marknadsföringsföretaget Tradedoubler där dom även träffades för första gången. Killarna slog sina huvuden ihop och startade bolaget som senare skulle lyfta och nå hela vägen till börsen.

Man startade Spotify men samtidigt som streamingtjänsten lanserades var det en tuff tid för musikbranschen som brottades med illegal fildelning och en minskad betalningsvilja. Så branschen hade förlorat stora delar av sina intäkter och fick skivbolagen att svettas samtidigt som man febrilt försökte komma på en lösning. Man fick Spotify presenterat för sig men man var inte helt övertygad och tyckte inte om att tjänsten planerades att vara gratis.    

Sex avsnitt

Här har ni början på Netflixs miniserie The Playlist som via sex avsnitt tar oss igenom historien om Spotify, från en idé till den populäraste musikstreamingtjänsten i världen. Vad låg bakom Daniels dröm och hur gick det till när han utvecklade sin musiktjänst?

För att berätta historien låter man centrala personer delge sin version och hur de påverkade. Samtidigt som man på ett spännande sätt jämför och visar hur allt inte är svart och vitt. Vilken roll hade just den individen i historien? Vilka egenskaper tillförde hen? Hur såg två olika personer på samma situation? Även om det finns en tidslinje kunde man enkelt upptäcka hur samma situation hade uppfattats olika av det inblandade. Så efter att ha sett alla avsnitten finns det fortfarande frågetecken på vad som egentligen hände. Vem version är närmast verkligheten?

Första avsnittet

I första avsnittet får man se en ostimulerad och frustrerad Daniel som vill mycket men som inte vet vad. Han drömmer om att bygga något stort och kommer till slut på vad det är han ska göra. Han börjar sakta men säkert sätta ihop ett team där alla har sin roll i att göra verklighet av en musiktjänst som ingen skådat innan och som skulle förändra musikbranschen samt skivbolagen för all framtid.

I teamet får vi se Sveriges egna Wolf of Wall Street Martin Lorentzon och hur han blir en viktig roll i företaget. Man får även se delar av hans livshistoria och hur han upplever att han i hela sitt liv levt i en annan takt och rytm än människorna runtom kring honom. Vilket ofta har lett till att han har blivit åsidosatt och bortplockad så fort de stora grabbarna ska prata. Något som det märks tydligt har satt sina spår och format honom till den han är idag

I sitt avsnitt pratar Martin också väldigt fint och inspirerande om tillit och hur viktigt det är. Hur det är avgörande i många situationer för att saker ska lyckas. Hur bra idén än är och hur hårt man arbetar faller det om man inte har tillit till de men arbetar med.

En spännande serie som är enkel att kolla igenom med tanke på antalet avsnitt. Men trots det ett gripande och spännande innehåll som får en att vilja se nästa avsnitt direkt. Spotify är ändå en av sakerna som sätter Sverige på världskartan och något vi borde vara stolta över.

Share.

Leave A Reply