**Spoilers**

Under 10 avsnitt har vi fått följa Rhaenyra och historien om huset Targaryans. Från början blev vi presenterade för en familj vars uppgift är att styra landet från Järntronen och behålla fred i de sju kungadömena. Först blir man presenterad för familjens olika allianser och hur man kämpar för att behålla dessa band genom att tillgodose deras behov, vilket visar sig inte är ett helt enkelt uppdrag. Man arrangerade till och med äktenskap för att binda släktband och stärka släkternas makt och inflytande. Hightowers gifte in sig genom Alicent som blev maka till kung Viserys och Velaryons gifte in sin son Laenor med Rhaenyra.

Under seriens gång förändrades nämligen relationer och vänner förvandlades i stället till svurna fiender som sen försöker sätta dit varandra. Alicent är inte nöjd med hur Rhaenyra sköter sitt liv och kämpar tillsammans med sin far för att hennes son ska bli utnämnd tronarvinge i stället för Rhaenyra. En intern kamp om makten och rätten att bestämma började ta form medan regerande kungen försökte medla mellan hans egna familjemedlemmar. Ett tufft jobb, skulle det visa sig, som satt alla på prov många gånger.   

Byte av skådespelare

Vi har även fått vara med om många skådespelarbyten i takt med att det gjorts stora tidshopp och karaktärerna därmed blivit äldre och därav har det krävts att man byter till en äldre skådespelare. Märkbaraste bytet var när Milly Alcock blev ersatt med Emma D´Arcy (Rhaenyra) och när Emily Carey blev ersatt med Olivia Cooke (Alicent). Något som skapat lite förvirring men även upprörda fans som tyckte det var jobbigt med nya ansikten. Fans uttrycker att det har varit svårt att fästa sig vid en karaktär när det sker sådana byten.

I takt med att alla blev äldre och barnen växte upp ökade spänningen mellan Rhaenyra och Alicent. Deras barn började bråka med varandra och allt eftersom kungen blev sämre och sämre växte frågan kring vem som skulle ärva tronen. Kung Viserys fick svårare att hålla ihop familjen och osämjan växte så när han dog blev splittringen mellan Hightowers och Targaryans ett faktum.

Säsong 2

Hoppas ingen har missat att det kommer en andra säsong. Frågan är bara när? Ryktena säger att den kommer släppas någon gång under 2024. Anledningen varför det kommer dröja är troligtvis alla drakscener och allt arbetet med dessa. Ska de följa George R.R. Martins material kommer det nog ske en del fighter som innehåller bland annat drakar nämligen. Tråkigt när man behöver vänta så pass länge men förståeligt att drakar inte är det lättaste när det kommer till scenskapande.

Vad kan vi förvänta oss av säsong 2 då? Jo om man ska utgå ifrån George R.R. Martins material kommer vi få se karaktärer så som Daemon, Alicent, Lord Corlys och hans fru Rhaenys men självklart även Rhaenyra. I finalavsnittet av säsong 1 fick vi ju se hur Rhaenyra först förlorade ett barn vid födelsen, blev senare krönt till drottning och där efter förlorade sin son Luke, något som fick henne att tappa fattningen. Hon hade fram till dess behållit ett lugn och sagt att hon inte skulle vara den som startade de nalkande kriget mot de gröna men nu får vi se vad hon väljer att agera. Lyckas hon att behålla fattningen eller kommer hon gå loss och starta ett hämndkrig mot Alicent. De gröna har ju faktiskt inte bara tagit kronan från henne utan även tvingat henne fly King´s Landig samt dödat ett av hennes barn.

Där slutade säsong 1 och nu är frågan vad som kommer att hända i kommande säsong? Att vi kommer får se mycket av drakarna känns som ett säkert kort med tanke på hur fler och fler drakar har fått synas i serien samt hur Daemon pratar om hur antalet drakar skiljer sig åt mellan de gröna (Hightowers) och svarta (Targaryans). Hans plan är att vinna genom de övertaget och ta hjälp av drakarna trots att vissa av deras egna drakar aldrig varit ute i strid.

Spoilers

För den som varit uppmärksam när de kollat på Game of Thrones kanske känner igen namnet Rhaenyra och hur hirtorier om henne berättas.

Bland annat när Joffrey Baratheon visar kryptan och drakskeletten som finns där nere för Margaery, berättar han en historia om huset Targaryans. Han berättar då hur Rhaenyra blir dödad av sin brors drake samtidigt som hennes son tittar på.  

Även Stannis dotter Shireen Baratheon avslöjar detaljer i historien om drakarnas dans och kriget mellan Rhaenyra och hennes bror Aeegon. Hon återberättar en historia för Ser Davos som hon läst i en bok där de två syskonen slås mot varandra, drakar slåss mot varandra och hur detta leder till huset Targaryans fall. Om du vågar och vill tro på att detta är utfallet får du själv avgöra.

Vi kan aldrig veta hur man väljer att följa historien eller hur mycket av R.R. Martins böcker man välja att ta med och utveckla. Något jag dock hoppas man kommer att få se mer av i nästa säsong är det glödande kartbordet som man ser i stora salen på Dragonstone. Så himla häftigt och snyggt bord som visar upp Westeros, som aldrig sett bättre ut. Genialisk lösning att bygga ett bord som kan lysas upp underifrån för att låta skenet från stearinljusen framhäva kartan.

Vi får helt enkelt vänta med spänning och se vad som kommer att komma i säsong 2. Antagligen kommer väntan göra det ännu bättre när man väl får se första avsnittet och fortsättningen på kriget mellan de gröna och de svarta med deras drakar som livsfarliga vapen.

Share.

Leave A Reply