Så håller du julgranen fräsch längre

När julen börjar närma sig blir det också dags för en julgran, det har nog nästan alla svenskar gemensamt. Ingen jul utan gran, eller hur? Men visst är det förargligt när granen dör bara någon dag efter jul? Man vill ju gärna ha kvar julstämningen fram tills nyår iallafall! Här har vi sammanställt våra bästa granskötsel tips till julgranen så att den håller sig vacker och levande så länge som bara möjligt:

  1. Vattna julgranen rikligt
    En julgran är ett levande träd, och därför behöver den också mycket vatten. I många fall är anledningen till att julgranen dör i förtid att den har fått för lite vatten helt enkelt. När det gäller granskötsel är nog detta det enklaste att lösa också, det är ju egentligen bara att fylla på med lite med vatten i julgransfoten än vad du kanske gjort tidigare!
  2. Låt granen vänja sig vid värmen i huset
    Ett annat tips när det gäller granskötsel som många kanske inte tänker på är att inte dra in julgranen från ett utomhusklimat på flera minusgrader till ett vardagsrum där det är 20 plusgrader. Det är samma princip som att låta en fisk långsamt vänja sig vid temperaturen i ett akvarium, låt julgranen stå i hallen där det kanske är lite svalare i någon dag. Efter det kan du ta in julgranen i vardagsrummet och påbörja utsmyckningen!
  3. Granen behöver en färsk snittyta
    När du köpt en gran är det viktigt att du kollar så att snittytan där den huggits av är så färsk som möjligt. Eftersom att en avhuggen gran inte har några rötter att suga upp vattnet med behöver den en färsk yta så att vatten kan sugas upp i stammen och ut i barren.

Nu har du lite mer kött på benen och vet allt du behöver veta för en riktigt lyckad och magisk jul! Men glöm inte att det allra viktigaste på julen är att umgås med sina nära och kära, oavsett hur granen ser ut. God jul!

Share.

Leave A Reply