Halloween börjar närma sig men vet du hur traditionen kom till Sverige? Många tror nämligen att halloween infinner sig på alla helgon helgen men det är faktiskt inte samma sak. Båda högtiderna handlar på sätt och vis om att minnas de döda, men man firar det på olika sätt.

Alla Helgons Dag – En dag där man minns de döda och hedrar dem genom att tända ljus på anhörigas gravar och kyrkan håller gudstjänst på söndagen som benämns som Alla själars dag.

Halloween – Är från början en keltisk högtid då kelterna trodde att de döda reste sig från sina gravar för att skrämma de levande. Idag handlar om att klä ut sig i otäcka kostymer och knacka på hos grannarna och fråga bus eller godis. Många väljer också att pynta både inomhus och utomhus med pumpor, spindelnät och att titta på läskiga filmer.

Vad man har kunnat se så kommer högtiden ifrån när vikingarna, som reste runt, tog sig till de brittiska öarna Storbritannien och Irland och tog då med sig seder och traditioner som invånarna på de brittiska öarna anammade och började utöva. Där någon gång började utformningen och sen dess har halloween utvecklas och formats till vad det är idag.

Högtiden nådde USA

På 1800 – talet emigrerade många irländare till USA och tog då med sig dina traditioner som sen fick influenser och blandades upp med övriga kulturer som fanns eller kom till staterna och bland annat halloween formades om och började likna versionen som vi har idag. Från början var halloween nämligen en helg för unga förälskade par men under mitten av 1900-talet skiftade det över till att bli ett firande för barnen och man började bus eller godis.

Högtiden kom till Sverige

I Sverige nämns halloween först på 50–60 talet men det var inte förens under tidigt 90-tal som det tog fäste. Butikskedjan Buttericks satsade och började sälja halloween relaterade varor men det skulle dröja till år 1997 innan övrig detaljhandel och media uppmärksammade högtiden och traditionen började ta fästa i de svenska hushållen. Nu var det inte enbart barn som firade utan det hade spridit sig upp i alla åldrar och man började anordna halloweenfester av olika slag.

Spexa med utklädnaden och maten

Att klä ut sig är en stod del av högtiden och från början kläde man ut sig till skelett, spöken, vampyrer och häxor men detta har utvecklats genom åren. Idag kan vi även se hur folk klär ut sig till sina favorit kändisar, fiktiva figurer, prinsessor och så vidare. Idag arrangeras en rad olika parader där folk klär ut sig och halloweentemat används till temadagar i skolan med mera. Man brukar även skoja till maten under högtiden. Exempelvis färga drickan, pastan och gröten med grön eller röd karamellfärg så det ser ut som blod eller något giftigt. Maten formas även som spindlar, döskallar och maskar så det ser spännande och otäcka ut. Ska du ha en halloweenfest där du ska servera mat kan det vara roligt att spexa till mat och dricka så du förstärker temat ännu mer.

Bus eller godis?

En rolig del av traditionen som inspirerats av amerikanarnas ”trick or treat” är att barn (ibland vuxna) klär ut sig i läskiga eller roliga outfits och gå runt i kvarteret för att knacka dör och fråga grannarna om bus eller godis. Oftast får barnen lite godis som de kan lägga i sin påse men om grannen säger nej kan hen bli utsatt för ett litet bus. När man ska gå bus eller godis finns det delade meningar om. En del säger att man gör det på klassiska amerikanska halloween medan andra anser att man ska, enligt svensk tradition, ska gå fredagen innan alla helgons dag. Jag tycker att man själv får välja vilken dag som passar i anslutning till halloween men det kan vara bra att visa respekt mot grannar som inte vill delta i traditionen.

Share.

Leave A Reply