Är Newt Scamander med i Harry Potter? Vad är det som Neville glömt? Vad står det i eftertexten och vad är det egentligen för mystiskt med siffran 7?

Att filmregissörer och filmproducenter gömmer ledtrådar och referenser i sina projekt är jättevanligt och det har nästan blivit en sport för fansen att hitta dessa och spinna vidare i möjliga teorier. Jag har listat några här nedanför. Kanske känner du igen alla eller så är det några som är helt nya.

Redan i början av storyn upptäcker man att Harry har talang för att flyga. Det är professor McGonagall som, genom sitt fönster, ser hur Harry kommer flygande och fångar Nevilles minnsallt och inser att han borde få en plats i Gryffindors Quidditchs lag. Harry får en plats men som många andra börjar hans självförtroende att svaja och han får kalla fötter vilket Hermione försöker hjälpa till med. Hon tar honom till en glasmonter med olika troféer för att visa att Harrys pappa James också var en duktig spelare och att Harry har talangen i blodet. Det man kan, om man har skarp blick, se är att McGonagall också har vunnit priser som ung spelare. Att Minerva har varit en framgångsrik sportutövare var en nyhet för mig.

På tal om Nevilles minnsallt så får han den med ugglepost en dag när gänget sitter och äter i Stora salen. Den funkar så att när ägaren har glömt något så fylls glaskulan med en röd dimma och man blir då uppmärksammad om att man glömt något. Problemet är bara att Neville inte kan komma på vad det är han glömt men det kunde hans skarpsynta fans. I filmsekvensen som han får sin minnsallt är han nämligen den enda som inte har sin mantel på sig, vilket alla hans klasskamrater har och troligt är att det är manteln han glömt.

I fantastiska vidunder och vart man hittar dem får vi följa Newt Scamander när han reser runt i världen och räddar olika vidunder som övriga trollkarlar och häxor är rädda för. Det många inte vet är att han gör entré redan i Fången från Azkaban filmen. Det är i denna film som Harry får Marauder´s Map av Fred och George och när han öppnar den kan man se Newts namn och hur han vandrar runt i slottet. Så Newt måste helt enkelt varit på besök i slottet under Harrys tredje år på Hogwarts. Vad han hade för anledning till sitt besök är dock svårt att veta men kanske träffade han Dumbledore?

Vi alla minns när familjen Weasly och Harry ska transportera sig från Kråkboet till Diagon Alley men Harry säger fel och hamnar i de mer skumma delarna av kvarteret. Väl där möter han dock Hagrid som hjälper honom att komma till rätta. Men i filmen kan man se hur Harry och Hagrid passerar en bokhandel och för den som är duktig på att upptäcka detaljer kan man se att i bokhandelns fönster står alla J.K. Rowlings Harry Potter böcker uppradade snyggt och prydligt.

I den flammande bägaren får vi ta del av hur Hagrid och Charlie Weasley hanterar drakarna som senare används i en av turneringens deltävlingar. Man ser hur skötarna försöker bemästra dessa stora eldsprutande djur men det är inte helt lätt. I scenen där Harry får se drakarna för första gången ser man att drakarna sitter i burar och ganska små burar faktiskt. Det finns fans som har reagerat på just detta men det har regissören Mike Newell redan tänkt på. I eftertexten på filmen kan vi se en textrad där man förklarar att ”Inga drakar kom till skada under inspelningen av denna film”. Inget ovanligt i filmer där det förekommer riktiga djur men desto ovanligare när det är en fantasivärld med magiska djur.

Precis innan Harry ska återvända till Hogwarts för sitt femte år som elev, blir han attackerad av Dementors. För att skydda sig själv och sin kusin kastar han en Patronus trots att han är minderårig och inte får använda magi utanför skolan. Han blir därför kallad på ett förhör på Ministeriet som Arthur Weasley är snäll och följer med honom på. För att komma in på Ministeriet som besökare behöver man gå genom en dold besöksingång som är en gammal röd telefonkiosk. För att bevisa att man är en trollkarl eller häxa, och inte bara en londonbo som vill ringa ett samtal, behöver man slå in sifferkombinationen 6-2-4-4-2 och om man kollar på bokstäverna som finns på samma siffror blir kombinationen Magic i bokstäver.

Siffran 7 har fått en särskild betydelse inom naturen, konst, litteratur, religion och i världen. Exempelvis har regnbågen sju färger, gud skapade världen på sju dagar, dödssynderna är sju, Snövit har sju dvärgar och Nalle Puh bor i Sjumilaskogen. Ja, det finns en rad referenser som ni märker.

Detta kan vi även se i Harry Potter berättelserna, genom att J.K. Rowling har använt sig av just siffran sju på er mängd ställen i Potter världen:

  • Det finns sju skrivna böcker
  • Sju horrokruxer
  • Han går sju år på Hogwarts
  • Det är sju spelare i ett Quidditch team
  • Harry har siffran sju på sin spelaruniform
  • Han betalade sju Galleons för sin trollstav hos Ollivanders
  • Det finns sju våningar på Hogwarts
  • Harry fångade sammanlagt sju Gyllene kvicken under sin tid som Quidditch spelare

Listan är lång och fortsätter en bra bit till utöver vad jag väljer att ta upp här. För den intresserade finns det sidor skapade av fans som tar upp alla saker som kan kopplas till siffran sju och där kan du läsa om ännu fler referenser.

Severus Snape gick från att vara hatad till att bli älskad av fans runtom i Potter världen och gav mycket material till olika fanteorier. En av dessa är att han aldrig dog och fortfarande lever. Första argumentet för att han mycket väl skulle kunna leva är att han spelade dubbelagent i många år och som trolldryckslärare borde han försett sig själv med olika motgift. Han visste ju till exempel att Voldemort använder Nagini som vapen, vilket han också gjorde mot Snape. Det är inte helt otroligt att han hade ett motgift för just ormgift som han tog och överlevde. Nästa argument är att Snape borde varit en av de personer som dyker upp i scenen där Harrys föräldrar, Sirius och Lupin visar sig om andar och peppar Harry när han väljer att dö och sen använder uppståndelsestenen. Vid denna tidpunkt hade Harry fått veta hur Snape skyddat och hjälpt honom genom alla åren och därför borde han varit bland hans närmaste i slutet. Sista argumentet är att Snapes kropp aldrig hämtas tillbaka till Stora salen. När slaget är avgjort samlar man ihop kropparna av de som dödats, oavsett om de tillhörde den goda eller onda sidan och Harry, Ron och Hermione vet vart Snapes kropp ligger och kan mycket väl berättat det för de andra lärarna. Men hans kropp hämtas aldrig och det kanske beror på att den inte låg kvar där han ska ha dött. Kanske överlevde han och tog sig därifrån.

I slutet av hela Harry Potter serien kan vi se hur trion kommer gåendes på perrongen 9 ¾ och ska säga hejdå till sina barn som nu är studenterna på Hogwarts. I mitten av scenen ser vi hur Harry hejar på Draco Malfoy som spelas av skådespelaren Tom Felton och hur hans fru står jämte och kramar om deras son. Det är faktiskt Tom´s dåvarande flickvän Jade Olivia som spelar hans fiktiva fru. Paret träffades på inspelningen av filmerna när Jade var en av stuntassistent och började då dejta varandra.

Jag tycker det är spännande med denna typ av ledtrådar och teorier. Man får djupa dyka lite mer och lär sig nya saker om sina favoritkaraktärer.

Share.

Leave A Reply