Idag finns en rad olika streamingtjänster på marknaden men vilken ska man välja?

Netflix – Lanserades 2012 i Norden och kostar mellan 99 kr – 129 kr / per månad*. Förutom de inköpta filmerna och serierna producera man egna TV- serier där några exempel är House of Cards, Orange is the new black, Grace and Frankie, Narcos, The Crown och La casa de papel för att nämna några. Många av deras egna produktioner är mycket omtyckta men utbudets kvalitet dras ner av en rad okända titlar som inte är speciellt bra. Netflixs algoritmer ger förslag på titlar som den tror att du kommer gilla baserat på vad du kollat på tidigare och den har ett smidigt barnläge som riktar sig mot barn.

HBO Max (HBO Nordic) – Efter ett antal försök att ta sig in på den skandinaviska marknaden lanserade HBO sin nordiska streamingtjänst 2012 och för ett månadsabonnemang betalar du 89 kr/ per månad*. HBO Max har ett lite mindre utbud med i gengäld får du tillgång till några av deras egna titlar så som Game of Thrones, Vikings och Westworld. Även HBO Max erbjuder ett barnläge som man döpt till Toonix.

Disney+ ­– Blev tillgängligt år 2020 i Sverige och i samband med lanseringen gjorde man om utbudet lite och tog bland annat bort 20th Century Studios. Men man kan fortfarande se innehåll från Disney, Pixar, Star Wars och Marvel bland annat. Det kostar 89kr / per månad* och du får tillgång till ett gediget utbud för både stora och små. Allt ifrån Disney klassikerna till Star kategorin som bland annat innehåller klassiker så som Pretty Woman, Pearl Harbour, Grey´s Anatomy och Homeland.

Cmore – Har sitt ursprung ur Canal+ och för 89kr- 109 kr / per månad* kan du streama och får tillgång till live tv. Förutom kanal som TV4, Sjuan och Kanal 12 får du tillgång till en rad sport kanal och ett film- och serieutbud med fokus på svenskt innehåll.

Viaplay – Med ett månads abonnemag på 129 kr / per månad* får du ett utbud av tv-serie, filmer och sport. Du kan även välja att hyra och köpa filmer om de passar dig bättre. Viaplay har även rättigheterna att sända Uefa Champions League, Permier League, NFL, PGA-golf, Formel 1, KHL och NHL så för den sportintresserade finns det ett stort utbud.

Apple Tv Plus – Släpptes av Apple 2019 efter att rykten hade florerat ett par år. Ett abonemmang kostar 59 kr / per månad* och utöver det kan man även hyra och köpa filmer. Utbudet är än så länge inte så stort men streamingen har hög kvalitet eftersom det finns stöd för både 4K och HDR (High Dynamic Range). Upp till 6 familjemedlemmar kan dela på ett abonnemang och det går att ladda ner innehåll för att kunna titta på offline. Köper du en Mac, iPhone eller iPad får du tjänsten gratis i ett helt år.

Amazon Prime Video – Erbjuder filmer och serier för 59 kr / per månad* men har fått kritik för att dem har ett litet utbud. Tjänsten kom 2016 till Sverige och är en del av företaget Amazone som vi vet är ett stort bolag. Kanske kommer det spela roll i hur utvecklingen av utbudet kommer se ut? I USA är det den populäraste streamingtjänsten och man har börjat plöja ner många miljoner dollar på nytt material. Man har även blivit bättre på att sätta svensk text på allt fler titlar och blir bättre och bättre på det.

Självklart finns det fler on-demand tjänster än dem vi listar ovanför men dessa valde vi ut att kolla närmare på. Som ni märker har de olika tjänsterna både för och nackdelar och vilken som kommer passa er och ert behov får ni själva avgöra. Det beror på vad ni vill ha ut av tjänsten och vad ni gillar för typer av serier och filmer.

*Priset kan variera på en och samma tjänst beroende på om du betalar per månad eller per år samt vilken abonnemangstyp du signat upp för.

Share.

Leave A Reply